Divergentes Crew

Divergentes je dancehall i reggaeton plesna grupa iz Splita osnovana 2017. godine s ciljem širenja latino – karipske kulture. Prepoznati ćete ih ne samo po plesu nego i po pozitivnoj energiji koju rado dijele s drugima kroz razne evente, nastupe i predstavljanja na kojima sudjeluju.

Divergentes Crew – Postava 

Stella Zaboš ( Crew Leader)
Stella Zaboš je dancehall i zumba instruktorica iz Splita, ujedno i osnivač i vođa Divergentes plesne skupine osnovane 2017. godine. Od ranog djetinjstva se bavi sportom gdje se najviše pronalazi u atletici (5 godina) i karateu (6 godina), u kojem razvija sportski i timski duh. Počela je plesati reggaeton 2009. godine kod instruktorice Ivane Ramadže i uskoro postala dijelom njene tadašnje plesne skupine S-tribe. S-tribe, reggaeton i dancehall show grupa pokazivala je svoje sposobnosti na mnogim festivalima u regiji kroz razne nastupe. Nastavila se unaprjeđivati na festivalima kao što su Summer Salsa festival, Kizz Me festival u Budimpešti, Dublin Fever festival i drugi. Iako je njena prva ljubav bila reggaeton, otkrivši dancehall u potpunosti se pronašla što ju je motiviralo da bude prva instruktorica koja je krenula podučavati taj ples u svom rodnom gradu i od tada nastoji proširiti dancehall plesnu scenu što više. Teži konstantnom napretku zbog čega pohađa Mucho Bueno festival u Francuskoj (2018.) i Dancehall Master World (2018. i 2019.). Upoznaje se i s drugim plesnim stilovima kao što su: afro, kizomba, coupe decale, soca, n’dombolo, hip hop itd. Učila je od vrhunskih instruktora poput: Laure Courtellemont, Lil Gbb, Camron One Shot, Global Bob, Croquis Overload, Slip Danca, Aya Level, Zidan Xqlusive, Zagga Zo, Golden Wei, Inna Hot, Teroy Overload Skankaz, Queensy, Louvto Kirito, Cecilia Schroeder, Claudio Black Eagle, Katrin Wow, Jeo, Shee Dancer, Janet Phoenix, Andrea Komušar, Alena Gumennaya i mnogi drugi. 2016. godine je položila licencu za zumba instruktoricu i od tada aktivno vodi tečajeve kao instruktorica Cantra plesa u Splitu. Da bi produbila svoje znanje o fitnesu i svoje tečajeve zumbe učinila što boljima završava Fitnes Učilište u Splitu i dobiva titulu Instruktora grupnih programa uz glazbu.

Ana Zaboš – Ana je kroz djetinjstvo trenirala atletiku i karate a plesom se počela baviti već od 3. godine u baletnoj školi “Školjkice”. U svojoj 8. godini počela je plesati hip hop u plesnom klubu “D’N’F” u kojem se zadržala 4 godine te se prebacila u plesni klub “Centar plesa” i nastavila plesati hip hop još 2 godine. U međuvremenu je plesala folklor u “KUD Jedinstvo” te nastupala na brojnim priredbama u Hrvatskom narodnom kazalištu, Split. Nakon toga otkrila je latino karipske ritmove, reggaeton i dancehall, koje trenira već 3 godine te pohađa europske plesne radionice i festivale na kojima unapređuje svoje znanje. 2017. godine Ana postaje članom show grupe “Divergentes”. Sa Divergents grupom osvojila je prve medalje na natjecanjima “Split dance open” u kategoriji “Open small group” gdje osvaja 2. mjesto te u kategoriji “Reggeaton” osvaja 1. mjesto. 2018. godine odlazi na “European championship” te osvaja 1. mjesto sa Divergents grupom u kategoriji “Open group Senior”. Pohađala je mnoge festivale i radionice kao što su: Mucho Bueno Festival u Francuskoj (2018.), Danca Day u Milanu (2018.) i Dancehall Master World u Parizu (2019.). Na navedenim događanjima upoznaje se s mnogim plesnim stilovima: kizomba, bachata, soca, gwoka, coupe decale, afro traditional, n’dombolo, semba itd. Učila je od poznatih instruktora: Slip Danca, King Kayak Danca, Blacka di Danca, Zaggazo, Zidan Xqlusiv, Lil Gbb, Camron1shot, Alena Gumennaya, Jeo, Janet Pheonix, Shee dancer, Katrin Wow, Claudio Black eagle, Cecilia Schroender, Destiny Mel’y, Missy, Louvto Kirito, Inna Hot, Golden Wei, Sonia, Queensy, Teroy Skankaz, Yaps, Fascine, Jay-c, Lionel i mnogi drugi.

Tina Šolaja – Tina je u prvi doticaj s plesom došla već u osnovnoj školi kada je u svom rodnom mjestu pohađala plesnu ritmiku. Nakon toga počinje plesati mtv dance koji trenira sve do kraja osnovne škole. Od 2013. počinje pohađati redovne satove reggaetona u “Centru plesa Split” te nedugo nakon toga, 2015. godine prelazi na dancehall tečajeve. U dancehall glazbu i ples zaljubljuje se na prvi pogled (sluh) te postaju dio njezine svakodnevice. Svoje znanje odlučila je konstantno nadograđivati pohađanjem različitih dancehall radionica kod vrhunskih plesnih instruktora kao što su: Chin Overload Skankaz, Lil Gbb, Camron One Shot, Zaggazo, Craig Black Eagle, Kingkayak, Laure Courtellemont, Blacka Di Danca, Slip Dance, Keemi Elite, Jiff Di Bossman, Janet Phoenix, Jeo, Inna Hot, Shee Dancer, Zidan Xqlusiv te festivala: Mucho Bueno festivala, Dancehall Master Worlda, Master Beach festivala. Uz dancehall razvija i ljubav prema afro glazbi i afro plesovima. Pohađala je afro radionice na Master Beach festivalu te Mucho Bueno festivalu kao i satove plesa s instruktorima Jay-C-jem, Facineom, Abijem Seydom. Od 2017. godine, s još pet djevojaka, članica je plesne skupine Divergentes koju je osnovala Stella Zaboš. Iste godine Divergentes sudjeluje na plesnom natjecanju u Splitu “Split Dance Open” na kojem osvaja prvo mjesto u skupini Reggaeton Small Group Adult i drugo mjesto u skupini Open Small Group Adult. Godine 2018. sa svojom plesnom grupom Divergents sudjeluje na natjecanju u Zagrebu “International Dance Open Zagreb” te osvaja prvo mjesto u kategoriji Open Group Senior.

Ana Katić – Ana Katić, danas odlična plesačica koja konstantno uči i radi na sebi, se sa svojim prvim plesnim koracima susrela kada je imala samo 5 godina! Svoje plesno putovanje započela je u plesnom klubu Mozaik trenirajući “show dance”. Tada je nastupala na lokalnom području grada Splita u skupini plesnog vrtića. Zajedno sa svojom sestrom blizankom u četvrtom razredu osnovne škole upisuje košarku kojom se bavila 5 godina u košarkaškom klubu Split (KK Split). Tu stječe prvo iskustvo u timskom radu i osvaja svoje prve medalje na natjecanjima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. 2012. godine se vraća plesu shvaćajući da joj je to ipak najveća strast. Upoznaje se sa stilom plesa pod nazivom “reggaeton” i počinje ga trenirati u Centru Joker, a potom u Centru plesa Split na Gripama. To razdoblje je trajalo 3 godine. 2015. godine otkriva novi stil plesa – „dancehall“, preko trenerice Stelle Zaboš i zaljubljuje se u sasvim novu plesnu kulturu s Jamajke koja ju je u potpunosti očarala. Od tada ta plesna očaranost ne prestaje i postaje dio svakodnevice te raste iz dana u dan. 2017. godine formira se plesna skupina pod imenom „Divergentes“ te zajedno uz još 6 djevojaka, postaje članica iste. Sa Divergents-om kreće u svoja prva natjecanja i osvaja brojne nagrade. 2017. godine Divergents sudjeluje na svom prvom natjecanju pod nazivom „Split Dance Open“ gdje u kategoriji “Open Small Group Adult“ osvaja 2. mjesto, dok u kategoriji „Reggaeton“ osvaja 1. mjesto. Ana zajedno sa svojom sestrom sudjeluje i u „Open Duo Adult“ kategoriji pod nazivom „Twin Power“ i osvaja 2 mjesto. 2018. godine zajedno sa Divergentsom odlazi i na „European championship“ u Zagrebu te nastupa pod kategorijom „Open Group Senior“ i osvaja 1. mjesto. Željna plesnog znanja i učenja, počinje pohađati brojne plesne radionice sa raznih festivala i kampova kao što su: Who Got Skillz-Beat Camp u Novalji (2017.), Mucho Bueno Festival u Francuskoj (2018.) i Dancehall Mater World u Parizu (2019.). Zahvaljujući plesnim događanjima upoznaje se i sa drugim plesnim stilovima kao što su: afro, kizomba, coupe decale, soca, n’dombolo, hip hop itd. Učila je od vrhunskih instruktora poput: Laure Courtellemont, Jawn Ha (Kinjaz), Lil Gbb, Camron One Shot, Global Bob, Croquis Overload, Slip Danca, Aya Level, Zidan Xqlusive, Zagga Zo, Golden Wei, Inna Hot, Teroy Overload Skankaz, Queensy, Louvto Kirito, Cecilia Schroeder, Claudio Black Eagle, Katrin Wow, Jeo, Shee Dancer, Janet Phoenix, Andrea Komušar, Alena Gumennaya i mnogi drugi.

Josipa Katić – Josipa je svoje prvo plesno obrazovanje započela od malih nogu, u vrijeme dok je još pohađala vrtić kada je imala 5 godina. Tada je bila dio plesne škole zvane Mozaik, dok je vrsta plesa bila „show dance“. Trenirala je u malim skupinama nepunih 2 godine sve do upisa u osnovnu školu. Potom se u četvrtom razredu osnovne škole počinje baviti košarkom u košarkaškom klubu Split (KK Split), kojom se akivno bavila sve do prvog razeda srednje škole (punih 5 godina). Za vrijeme tog perioda bavljenja sportom iskusila je brojna natjecanja u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje je njezin tim osvajao brojne medalje. Samim time, stekla je natjecateljski duh te duh zajednice/grupe. Polovinom prvog razreda srednje škole promijenile su se njezine ambicije i želje te se odlučuje opet baviti plesom, a vrsta plesa s kojim je nastavila svoje prvotno plesno obrazovanje ovaj put se zvala „Reggaeton“ koji je u to vrijeme bio inovativan. Tim plesom počinje se baviti 2012. godine u Centru Joker, a potom u novootvorenom klubu imena „Centar plesa“ i od tada je sudjelovala na mnogim javnim nastupima u sklopu istoimenog kluba. Godine 2015. zaljubljuje se u Dancehall, vrstu plesa koja potječe sa Jamajke. S tom novom dimenzijom plesa detaljnije je upoznala trenerica, Stella Zaboš. 2017. godine formira se grupa pod imenom „Divergents“ te uz prisustvo još 6 djevojaka, postaje članica te plesne skupine. S obzirom da je cijela grupa težila napretku, nedugo nakon osnutka plesne grupe, uslijedila su prva natjecanja i nagrade. Divergents je iste godine sudjelovao na natjecanju pod imenom „Split dance open“ gdje je u kategoriji „Open Small Group Adult“ osvojio 2. mjesto, dok je u kategoriji „Reggaeton“ osvojio 1. mjesto. Josipa je na istom natjecanju pristupila i kategoriji „Open Duo Adult“ gdje je sa sestrom osvojila 2. mjesto. 2018. godine grupa se prijavljuje na natjecanje u Zagrebu pod nazivom „European championship 2018“ te u kategoriji „Open Group Senior“ osvaja 1. mjesto. Potom, kao članica grupe Divergents, unaprijeđuje svoje plesno znanje odlascima na festivale kao što su: Mucho Bueno Festival (2018.) i Dancehall Master World (2019). Osim Dancehall-a susreće se i s drugim vrstama plesova kao što su: afro, kizomba, reggaeton, soca, afrohouse, coupe decale itd. Učila je od vrhunskih plesnih instruktura kao što su: Lil GBB, Camron One Shot, Aya Level, Jeo, Shee Dancer, Janet Phoenix, Andrea Komušar, Mel’y, Louvto Kirito, Global Bob, Cecilia Schroeder, Golden Wei, Croquis Overload, Inna Hot, Alena Gumennaya FRG, Zagga Zo, Sonya, Zidan Xqlusive, Katrin Wow, Claudio Black Eagle, Slip Dance, Teroy Overload Skankaz i mnogi drugi.

Anamarija Bašić – Prve plesne korake Anamarija je proplesala sa šest godina u studiju za ples, šport i manekenstvo „Cocktail”. Kratko vrijeme u plesnom klubu „D’N’F” trenirala je hip hop. Iako se oduvijek voljela kretati u ritmu latino glazbe, Anamarija je svoju pravu plesnu ljubav otkrila 2013. godine kada je započela plesati reggaeton u „Centru plesa Split” kod instruktorica Vanje Mulač, Ivane Ramadže i Stelle Zaboš. Satove reggaetona i dancehalla pohađala je tijekom studija u Ljubljani i Pragu kod instruktorica: Shee Dancer, Kristine Kriste Sicherl (Studio 25), Nikole Slavíkove (Studio Dance Perfect) i Lucíe Červikové (TŠ Voila). Od kraja 2015. i početka 2016. godine počinje pohađati dancehall tečajeve u „Centru plesa Split” i u „TŠ Voila” u Pragu. Ljubav prema dancehallu potakla ju je da proširi svoje plesno znanje i vještine pohađajući plesne festivale: „Who Got Skillz – Beat Camp“ (Novalja, 2017.), „Dancehall Master World“ (Pariz, 2018.) i „Mucho Bueno Festival“ (Le Deux Alpes) u kojima je osim dancehalla, upoznala i stilove poput afra, n’dombola, soce, coupe decalea i kizombe. Na festivalima i radionicama učila je, kako od domaćih instruktora: Vedrane Grčić, Klare Carev, Mekhi Hotitup, Andree Komušar, Suzane Suz, iz susjedne Slovenije: Shee Dancer, tako i od vrhunskih svjetski poznatih plesnih instruktora kao što su: Laure Courtellemont, Jawn Ha (Kinjaz), Louvto, Saharen, Slip Danca, Katrin Wow, Raddy Rich, Di Mad Spirit, Cornbread, Cassie Bad Gyal, Rafa, Audrey Bosc, Sri Lanka, Camron One Shot, Fraules, Happy Feet, Lil GBB, Jeo, Janet Pheonix, Gwany, Queensy, Magoo, Aya, Yap’s, Ordinateur, Fatou, Mel’y, Jojo, Global Bob, Ordinateur, Faciné, Cecilia Schroeder, Joseph Go, Janča, Jiff di Bossman, Keemie Elite, Craig Black Eagle, Jamba J i Abi Seyd. Od 2017. godine sa šest djevojaka članica je plesne grupe „Divergentes” koju je osnovala Stella Zaboš. Iste godine na natjecanju u Splitu „Split Dance Open” s plesnom grupom „Divergents” osvojila je drugo mjesto u kategoriji „Open Small Group Adult”, prvo mjesto u kategoriji „Reggaeton”, te prvo mjesto u kategoriji „Open Group Senior” 2018. godine na natjecanju „European Championship” u Zagrebu. Ustrajnu u razvijanju novih i poboljšavanju poznatih plesnih koraka, vještina i stilova, Anamariju vodi goruća želja za plesnim znanjem te strast i ljubav prema toj umjetnosti pokreta.

Kako izgleda njihov nastup, možete pogledati ovdje :
https://www.youtube.com/watch?v=hwYjbujIcV4&fbclid=IwAR2Z9uQFG3boj1m1eX3gLSep68HReuX-ifIPVWuqpzrf-13N3-FyGhZyBtA